Alternatiivipommisuoja on ainoa festareiden musiikillisesti erikoistunut osa. Raskaasti erikoistunut. (Heh, heh.) Se ei kuulu lippupakettiin, vaan lippu on ostettava erikseen. Jos vuosia perjantai/illan näkymään messukeskuksen puolella on kuulunutkin  pitkin eteistiloja kiemurteleva lippujono. Tänä vuonna usempi oli ilmeisesti viisastunut ja varannut lipun etukäteen, sillä vaikka jono ei eteistä vallannut, riitti pommisuojassa silti kohtuullisen hyvin porukkaa.

Ensimmäinen bändi, Sáwol, jäi valitettavasti allekirjoittaneelta väliin päälavalla olleen Muu vaara -ryhmän mentyä tärkeysjärjestyksessä edelle. Luotettavasta lähteestä sain kuitenkin kuulla doom-metallisen setin olleen harvinaisen tiukkaa tavaraa. Hyvä juttu, sillä toisena esiintynyt Mehida oli esiintyjien timantinkovista taidoista lukuunottamatta hieman laimeahko. Laulaja Thomas Vikströmiä tuuranneen Christian Palinin äänijänteet ovat vain kehittyneet vuosien aikana ja tulkinta oli komeaa kuultavaa, Mikko Härkin kutoi koskettimillaan taidokkaita melodioita ja äänimattoja ja muutenkin paketti pysyi kasassa kaikin puolin mukavasti. Itse biiseistä ei vain valitettavasti ole paljon sanottavaa. Aika tasalaatuista ja tavallista. Ei missään tapauksessa huonoa, mutta... Tavallista. Sanoitusten tunteminen olisi varmasti auttanut, mutta silti.

Dust Eater Dogs, legendaarinen yhdistelmä miehiä, hikeä, huutoa, energiaa, huonoa huumoria ja 80-luvun ninjaleffoja sen sijaan tarjoili särmää kuin palasiksi paiskattu Rubikin kuutio.  Vuosia poissa kuvioista ollut bändi palasi kehiin viime vappuna ja tarkoitus on ilmeisesti keikkailla harvakseltaan. Rankan hc- / rock- / countrymeininki on parempi kokea joskus itse kuin luottaa johonkin blogikuvaukseen. Ihan oikeasti. Tai etsikää netistä. Yleisöstä huomasi, että monet olivat odottaneet DEDiä pitkään ja monet hitit, kuten Metro ja Stumblin' Rock saivat etukatsomon sellaiseen liikkeeseen, että järjestysmiesten tarkan silmän tunsi niskassaan.  Keikan päätös, Parasite on oma henkilökohtainen suosikkini ja meininki on kuin vanhassa kastekaavassa. Googlettakaa sekin jostakin. :)

Kirjoitteli vierailevana tähtenä vanha poissaoleva Janoinen, miesuljas.